Neeltje bouwt van 19 juli tot 9 augustus 2018 aan verandering in Guatemala!

Together we can move the world upside down!*

roept Michael de projectcoördinator van Zambia uit in zijn preek op het voorbereidingsweekend. Vol passie is hij, over de liefde die Jezus ons geeft. De Heilige Geest werkt door ons heen, hij zorgt ervoor dat we die liefde ook mogen uitstralen en uitdelen naar anderen. Elkaar inspireren over het werk van World Servants, het werk wat God in ons doet en daarmee van betekenis mogen zijn voor anderen. Het brengt verandering met zich mee, ook voor ons persoonlijk. Wat een bijzonder voorrecht om daar onderdeel van te mogen zijn! Zo kunnen we met elkaar ieder in zijn eigen kleine stukje de wereld een beetje mooier maken! Een ‘’Movement of builders’’ **.

 

Voorbereidingsweekend

Tijdens het voorbereidingsweekend van 20 tot 22 april in Heino werden we voorbereid op datgene wat we in Guatemala gaan doen. World Servants bestaat dit jaar 30 jaar en ter ere hiervan werden uit elk projectland coördinatoren overgehaald. Een unieke kans voor zowel hen als voor ons om Mussa uit Malawi en Michael uit Zambia nog een keer te ontmoeten. Deze mensen vertelden wat voor verandering World Servants brengt in hun land, binnen de community maar ook voor hen persoonlijk. Zelf had ik hier nooit echt bij stilgestaan, het voedt de passie voor hun werk. Zo vertelde Michael dat hij werd geïnspireerd door al die jongeren (bijna 800!) die elk jaar op project gaan. Acties voeren om de deelnemersbijdrage bij elkaar te krijgen, hier 100% voor gaan en in het projectland zelf ook een inspiratiebron worden voor anderen.

* Samen kunnen we de wereld ondersteboven draaien!

** Beweging van bouwers; het jaarthema van World Servants.Dit allemaal uit liefde voor de medemens, het is een groot voorrecht die liefde te mogen delen en te ontvangen! Naast het hebben over de inspiratiebron, onze drive om mee te gaan op project hebben we dit weekend de groep beter leren kennen. Door middel van sport, spel en teambuilding, maar ook door gesprekken met elkaar te hebben. We hadden samen met onze eigen groep van ruim 30 jongeren en leiding het hele weekend een eigen huisje. Naast de informatie die we van de leiding kregen, gingen we in gesprek met Ruth, de projectcoördinator van Guatemala. Zij wist ons meer te vertellen over wat we nu precies gaan doen in Guatemala.

 

Verandering project: “Camp Canaan”

Het doel van ons project was in eerste instantie de bouw van een tweede verdieping van een middelbare school. Helaas is het niet gelukt een vergunning hiervoor rond te krijgen. Dit maakt de kans dat het moeten afbreken van deze tweede verdieping binnen twee jaar vrij groot is. World Servants heeft daarom besloten te investeren in iets wat wél blijvend is.                                      “Camp Canaan” is een kamp voor 2.500 kinderen uit arme gezinnen

die dagelijks worden blootgesteld aan zware omstandigheden als armoede en geweld. Deze zware omstandigheden hebben een grote impact op de ontwikkeling van deze kinderen. In “Camp Canaan” kunnen de kinderen een week lang op adem komen. Op school krijgen ze onderwijs, een maaltijd, gezondheiszorg, huiswerkbegeleiding en worden ze geholpen bij hun persoonlijk ontwikkeling (moreel en geestelijke)  Doel is dat ze de kansen die ze krijgen op een betere toekomst ook grijpen. Tijdens hun schooltijd (basis en middelbaar) krijgt deze ontwikkeling een extra boost door alle leerlingen in de leeftijd van 9 - 20 jaar jaarlijks vijf dagen door te laten brengen in Camp Canaan. De organisatie AMG met wie World Servants samenwerkt geeft de kinderen weer hoop, ze leren dat ze waardevol en geliefd zijn. In Camp Canaan kunnen ze even onbekommerd kind zijn, komen ze even helemaal los van hun dagelijkse leven waardoor ze persoonlijk en geestelijk groeien. Hier gaan we van één van de (35 jaar oude) cabins, een gebouw waar de kinderen overnachten, het bestaande dak renoveren. Het ligt in Chimaltenango, een bosrijke omgeving op zo’n 50 km afstand van Guatemala Stad (hoofdstad).

We hopen met de renovatie van de gebouwen dat het werk van Camp Canaan voor deze 2.500 kinderen mag blijven doorgaan. Dat ze zich kunnen ontwikkelen, kinderen mogen ervaren wie ze zijn en dit hun leven mag blijven veranderen. Veel van de kinderen die terugkijken op hun tijd in “Camp Canaan” geven aan dat ze hier hun eigen identiteit en waarde hebben mogen ontdekken. Het was elk jaar weer de beste week van hun leven.

 

Enthousiasme voor World Servants

De projecten die ik tot nu toe heb gedaan met World Servants, hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Het is een voorrecht dat wij hier zijn geboren en niet in armoede hoeven te leven. De dankbaarheid van deze mooie mensen en iets voor ze kunnen doen maken mij tot een gezegend mens. Het maakt me bewust van wat ik heb en waarin ik kan delen. Het werk van World Servants is iets geworden waar mijn hart ligt. Ik heb geleerd soms in het diepe te

 

moeten springen, zonder zeker te weten of het allemaal gaat lukken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat ik hierin altijd mag vertrouwen op Hem: ik ga mijn best doen om deze mensen straks te kunnen helpen, samen met Hem die ons in alles voorziet.

 

Sponsordoel behaald, dankbaar!

Vol enthousiasme voor alles wat de komende zomer mij mag gaan brengen, wil ik bekend maken dat ik mijn sponsordoel voor Guatemala behaald heb! Het voelt als een heel groot voorrecht hoe iedereen betrokken is bij het project. Vaak krijg ik de reactie hoe het gaat met mijn acties, mensen die benieuwd zijn naar wanneer ik ga of wat ik precies ga doen in Guatemala. Maar ook de betrokkenheid in spontane sponsoring of de enthousiaste reacties op mijn acties (winterbuffet, oppassen, klusjes) voor World Servants. Ik ben me er steeds meer bewust van dat dit niet vanzelfsprekend is en ik voel me daardoor ook enorm dankbaar, voor iedereen die mij steunt! Het voelt als een enorm voorrecht dat ik dit mag doen, namens jullie. Zonder uw support was ik namelijk nooit zover gekomen.

Namens alle mensen en kinderen in Guatemala die ik namens jullie mag helpen, bedankt voor uw steun!

 

Groetjes, Neeltje Hietkamp

 

    Contact of meer informatie

   E-mail: neeltjeworldservants@hotmail.com

   Website: www.worldservants.nl/guatemala/GU118

   Projectnieuws: www.worldservants.nl/nieuws/gu118    Tel:       06-57768001 of 0511-474925

 

 

 

Albanië

 

“Niet best”, dacht ik. Arjan Erkel die eerder ontvoerd was, bezocht het land. De EO zond de documentaire uit. Hij bezocht een familie in Tirana en een dorpje in de bergen, vlakbij deze hoofdstad. Arjan schrok van de vreselijke armoede. “Hoe zullen wij deze dingen ervaren als wij er zijn?”, vroeg ik me af. Want het zal toch heel anders zijn als je de dingen met eigen ogen ziet en met eigen neus ruikt. Daarom is het goed dat we ons nu al goed voorbereiden. Dat doen we al een paar zondagavonden in een zaal bij de kerk van Opeinde. We krijgen ook het nodige huiswerk mee. We lezen en bespreken met elkaar bijvoorbeeld een boekje dat ons laat zien hoe anders mensen met elkaar omgaan in voor ons vreemde culturen. Natuurlijk bereiden we ook een bijbelgedeelte voor dat we verwerken in verhaal, lied, spel en opdrachten. De groep uit Feanwâlden bereidt de geschiedenis van de Emmaüsgangers voor. Dat is goed. Maar ons is ook geleerd dat het heel anders kan lopen. In Pinet gaan we samenwerken met jongeren uit Roemenië. En mochten zij hele andere ideeën hebben, dan zou het programma wel eens honderdtachtig graden kunnen draaien. Dat geldt ook voor andere afspraken. Soms is het alsof agenda's en klokken daar niet bestaan.

Ja, en dan staat er in Pinet ook een moskee. In de zestiger jaren werd het communistische Alabanië volkomen seculier. Alle kerken en moskeeën werden gesloten. Nadat dit regiem in de negentiger jaren het loodje legde, mocht geloven weer. Omdat de streek rond Pinet vroeger islamitisch was, werd de draad weer opgepakt en werd er vanuit Saoedi Arabië een nieuwe moskee in het dorp geplant. Als je dus in dit dorp gaat vertellen over Jezus is het goed rekening te houden met de moslim-achtergrond van de mensen. Dan moet je wel weten wat deze religie voor ogen heeft. Dus hoort het ook bij de voorbereiding dat we wat leren over de islam, en het grote verschil tussen Jezus volgen of Mohammed gehoorzaam zijn.

 

 

Bij het voorbereiden hoort ook het zingen. De ouderen onder ons weten nog wel dat er vroeger op school veel gezongen werd. Het mooie is, dat je die versjes van vroeger vaak nog wel kent. En vaak doen ze je ook nog wel wat. Ze brengen een boodschap. Daarom oefenen we nu ook liederen en hopen die straks met de kinderen daar te zingen.

Lees je in je bijbel over de zendingsreizen van Paulus, dan valt je op dat hij die met een groot vertrouwen onderneemt. Hij heeft voortdurend contact met zijn Zender.  Tijdens onze reis zoeken ook wij dat zelfde contact met dezelfde Zender. We lezen samen de bijbel, en bidden ook samen met elkaar. En we praten en overleggen samen met elkaar. Want ja, dat zie je ook bij Paulus. Hij had ook wel eens meningsverschillen met degenen met wie hij op reis was. Als je bijna drie weken op elkaars lip zit, moet je er ook voor zorgen dat de sfeer goed blijft. Daarom is het goed niet alleen met God te praten, maar ook met elkaar.

Op 19 juli hopen we 's morgens vroeg te vertrekken. Donderdag 4 augustus hopen we weer heelhuids thuis te komen.

 

Ds. K.v.M.

 

 

 

 

 

Nacht Zonder Dak Feanwâlden streefbedrag verdriedubbeld!

 

Afgelopen zaterdag 26 en zondag 27 mei brachten 49 jongeren in Feanwâlden de nacht door in een zelfgebouwd krotje van karton en plastic. Met deze ‘Nacht Zonder Dak’ actie werd er maar liefst € 8.150,- opgehaald voor straatjongeren in Bolivia, Kenia en India. Nacht Zonder Dak is een actie van ontwikkelingsorganisatie Tear.

 

Door de nacht buiten in een krotje door te brengen wilden de jongeren ervaren hoe het is om geen dak boven het hoofd te hebben. Nacht Zonder Dak is een uniek evenement waarbij bewustwording, samen plezier maken en iets doen voor anderen hand in hand gaan.

 

Zaterdag om 16:00 uur is de Nacht Zonder Dak in Feanwâlden van start gegaan, jongeren kwamen met grote kartonnen dozen en zelfs al opgebouwde krotjes op het terrein aan. Er was ruim de tijd om de pastorietuin om te bouwen tot één grote krottenwijk.

De avond viel en de bijna vijftig deelnemers waanden zich actief in de sport-en-spel-activiteiten.

Na ruim twee uur actie konden deelnemers genieten van live muziek

 

 

bij het kampvuur. Om 02.00 uur dook iedereen zijn of haar krot in. De ochtend begon vroeg in de krottenwijk van Feanwâlden, van slapen is het bijna niet gekomen.

 

Om 7.30 uur stond het ontbijt klaar waarna er met z’n allen actief mee werd gedaan aan de ochtendgymnastiek.

Om 9.30 uur is de Nacht Zonder Dak afgesloten met een tuindienst onder begeleiding van de Christelijke band Chosen. In deze dienst is spreker Karinus Rauwerda van organisatie de Tear ook aan het woord geweest om zijn verhaal te doen over deze actie.

Ook werd deze ochtend het eindbedrag bekend gemaakt, er is maar liefst  8.150,-  euro opgehaald voor de straatjongeren aan de andere kant van de wereld!

 

 

 

‘Wij zijn supertrots en kunnen terug kijken op een zeer geslaagde Nacht Zonder Dak!’ zo klonk team Nacht Zonder Dak Feanwâlden.

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2014 Kerkplein Veenwouden

En laat u ook zelf als levende stenen gebruiken