Neeltje Hietkamp terug van project met World Servants!

 

Vrijdag 9 augustus kwamen we weer thuis na drie weken  klaslokalen bouwen in Sierra Leone.

 

Eerste reactie bij terugkomst

Een intens, indrukwekkend, levensecht avontuur, zo zou ik het project omschrijven. Al is dit avontuur van drie weken natuurlijk nooit in vijf woorden te vatten. Terugdenkend aan de afgelopen tijd hebben we als groep, maar ook ik persoonlijk, enorm veel bijzondere en leerzame ervaringen opgedaan. Ondanks dat ik als medisch leider heel wat zieke deelnemers heb moeten verzorgen  hebben we samen ook iets moois mogen neerzetten: vier nieuwe

 

klaslokalen (zie de foto hieronder, linkerhelft). Binnen een week waren alle muren opgemetseld en kon de opbouw van het dak met de spanten al beginnen. Het stucwerk en het maken van de ramen ging boven verwachting vlot. De lokale bevolking voelde zich ook

 

verantwoordelijk en elke dag stonden er daarom minimaal zes dorpsgenoten klaar om ons te helpen.

 

Hand in hand als moslims & christenen

Sierra Leone is een bijzonder land als het gaat om elkaars godsdienst tolereren. Zo’n 70% van de bevolking is moslim en 30% christen. Dit zagen we bijvoorbeeld aan een kerkgebouw aan de ene kant van de weg, met daar tegenover een moskee. Ook in het dorpje Laminaya waar wij als christenen kwamen was het merendeel van de lokale bevolking moslim. Toch voelden wij ons er meer dan welkom. Wanneer een moeder moslim zou zijn, kon haar dochter prima christen worden, wanneer ze dat wilde. Want zo vertelden ze zelf: "We geloven allemaal in dezelfde God. Wat voor zin heeft het om elkaar dan te veroordelen of pijn te doen?" Iedereen stond open voor elkaars religie. Bij belangrijke momenten werd dan zowel een christelijk als een moslimgebed uitgesproken. Respectvol en open waren ze naar elkaar en ze leefden in vrede naast elkaar.

 

Bid in alle omstandigheden

De lokale bevolking in Sierra Leone is gewend om in alles God te betrekken. Ze bidden voordat ze in de auto stappen, zodat ze veilig aan mogen komen. Ook bij de ontvangstceremonie en het leggen van de eerste steen werd het gebouw gezegend. De vrouwen van de keuken vertelden dat ze elke ochtend begonnen met gebed. Ze vertelden ook voor ons te bidden en voor onze (kerkelijke) families thuis. Deze vrouwen wisten als geen ander hoe het was om je familie achter te moeten laten en voor drie weken in primitieve omstandigheden te leven. En dat allemaal uit dienstbaarheid voor de ander. Ook zij waren echte World Servants. Een eyeopener voor

velen van ons, dat je voor alles mag blijven bidden. Zelfs al lijkt het maar klein of juist heel vanzelfsprekend. Zij lieten het ons zien!

 

Warm & vochtig klimaat

Het klimaat in Sierra Leone was als een warme vochtige vlindertuin. Tegelijkertijd maakte dat ook dat er een prachtige natuur te ontdekken was. Laminaya ligt in een jungleachtige omgeving. We hebben verschillende wandelingen gemaakt door de jungle. Hier zagen we dat de vele palmbomen palmolie produceerden. Er groeiden bananen, papaja’s, mango’s en andere vruchten. We zagen katoenbomen, rijstvelden en hoorden dat veel mensen hiervan moesten leven. Een lokale dorpeling wist de weg en leidde ons als een gids door de jungle. Hij voorop een weg banend met zijn

 

kapmes en wij volgden als 40 makke schaapjes. Een mooie ervaring, waarin we mochten genieten van de meest prachtige natuur!

 

"Toon mijn liefde aan de ander"

Ik heb persoonlijk mogen ervaren dat ik tijdens het project meer terugkrijg dan ik geef. De dankbaarheid in de ogen van een vrouw, die ons ziet als haar engelen. Ze vertelde dat haar kinderen door onze hulp naar school kunnen. Dit heeft indirect veel impact op haar toekomst. Want haar kinderen kunnen daarmee voor hun families zorgen. Of de lach op het gezichtje van dat meisje die straalt als ze aandacht en liefde van ons ontvangt tijdens het kinderwerk. We vertellen een Bijbelverhaal, zingen liedjes als "read your bible, pray every day", knutselen een dierenmasker en spelen een spelletje voetbal met deze kinderen. Het is een voorrecht om dit werk te mogen doen. Het lied "Toon mijn liefde aan de ander" mogen wij hier samen in de praktijk brengen. En ook u mocht daar in de voorbereiding van het project aan bijdragen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor!

 

Samenwerken met enthousiaste mensen

De deelnemers en leiders uit de groep heb ik leren kennen als een warme familie met wie je alles kunt bespreken. We hebben tijdens het project veel meegemaakt en dat heeft mij en anderen aan het denken gezet. Soms had ik een goed gesprek waardoor ik besefte hoeveel kansen ik krijg doordat ik in Nederland ben opgegroeid. Ik heb ervaren hoe waardevol het opbouwen van een vriendschap kan zijn. En ik mocht zien hoeveel steun en kracht mensen uit hun geloof mochten halen, zelfs als ze (in onze ogen) bijna niets hadden. Ook nu in Nederland heb ik nog bijzondere gesprekken met

mensen uit de groep. We genieten na over de momenten die we samen delen in Siera Leone. Het blijft een reis waar ik nog veel aan terugdenk.

 

 

Later meer over dit project!

Tijdens de kerkdienst op 3 november om 11 uur zou ik u graag meer willen vertellen over mijn persoonlijke ervaringen in Sierra Leone met World Servants!

 

Groetjes,

Neeltje Hietkamp

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van het project?

Tijdens het project schreef World Servants updates over ons project.

Deze kunt u nog steeds lezen via :  www.volg.ws/neeltje

 

 

 

 

Zendingsreis naar Albanië

 

Zestien. Dat is het aantal deelnemers dat zich opgaf voor de eerstvolgende zendingsreis naar Albanië. Uit onze gemeente gaat ouderlinge Griet Strikwerda mee als begeleider. Daarnaast 7 jongelui uit onze gemeente en 2 uit de gemeente Sumar die ik eerder diende. Op 24 maart vindt de eerste samenkomst als voorbereiding op de zendingsreis om kwart over elf plaats in de Gereformeerde Kerk te Opeinde. Bauke en ik gaan de zendelingen in spe dan iets vertellen over het programma en de werkmap. In het vorige kerkblad schreef ik al dat Bauke (die u misschien wel kent als journalist van de Friese radio) en zijn echtgenote Evie straks voor langere tijd zendeling zullen zijn in Albanië. Daarover staat op hun website (www.ecmnederland.nl/deelstra) het volgende:

 

Veel Albanezen leven in armoede en zonder hoop. Wij willen hen hoop geven met het Evangelie van Jezus Christus.

 

Bauke (1988) en Evie (1993) Deelstra houden van Jezus en willen over Hem vertellen in Albanië. Dit land heeft een speciaal plekje in hun hart. Ze zien hoe de Albanezen verlangen naar de vreugde van het Evangelie. Op dit moment zitten Bauke en Evie in het voorbereidingstraject op hun uitzending.

 

Sinds 2010 komen Bauke en Evie elke zomer met hun kerk in het Albanese dorpje Pinet. Ze organiseren dan een tiendaags evangelisatieprogramma met onder meer een Bijbelspelweek voor kinderen, een vrouwenmeeting en jongerenavonden. Daarbij zoeken ze ook ouderen en families op. Op deze manier bereiken ze het hele dorp met het Evangelie. Ze ervaren hoe waardevol het is om te evangeliseren in een moslimland.

 

Veel Albanezen zijn niet bekend met het Evangelie. Dit komt mede door het communistische verleden. Doordat Bauke en Evie elke zomer zien hoeveel vreugde het delen van het Evangelie geeft, is bij hen het verlangen gegroeid om voor meerdere jaren naar Albanië te gaan. Ze hopen eind 2019 te verhuizen. Omdat ze in verwachting zijn van hun eerste kind, zal dat waarschijnlijk als een klein gezinnetje zijn.

 

Ds. K. van Marrum

 

 

 

Nieuws van de KinderKerk

 

JIEUGDGELUIDEN

 

 

Expeditie Robinson in het Bûtefjild!

 

Startactiviteit club en tienerdienst op vrijdag 13 september.

 

Dit jaar beginnen we het nieuwe seizoen met weer een superleuke activiteit! We gaan met z’n allen Expeditie Robinson uitdagingen aan en maken er een sportieve en gezellige avond van.

 

Jij komt toch ook op vrijdag 13 september v.a. 18.45 uur bij Boerderij de Omleiding in het Bûtefjild?

De avond is voor iedereen van groep 8 t/m VO4 en is gratis.

 

Wel graag even aanmelden, dat kan via whatsapp

bij Elise Krol (06 – 11 81 47 02) of

bij Gretha Hoogland (06 – 532 993 79).

 

Wij hebben er zin in, hopelijk tot dan!

 

 

NIEUW    NIEUW    NIEUW

 

16+ GROEP

 

Dit jaar starten we met iets nieuws!

Voor de jeugd van zestien jaar en ouder wordt een avond georganiseerd, waar onderwerpen worden besproken en discussies worden gevoerd onder het genot van een hapje en wat drinken. Eén keer in de maand op zondagavond.

 

De avonden worden verzorgd door Elise Krol en Tjeerd Annema. Lijkt het jou leuk om hierbij te zijn? Houd De Boustien in de gaten. En er komt binnenkort een Whatsapp-groep waarin meer informatie wordt geplaatst. Er zeker van zijn dat je ook in de Whatsapp-groep komt te staan? Meld je aan bij Elise (06 11 81 47 02).

 

Het wordt supergezellig!

 

Tot snel!

 

Groeten van Tjeerd en Elise

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen juni zijn we vanuit de gemeente vertrokken met 6 personen naar de Pinksterconferentie in Biddinghuizen.                                                                       Op het hoofdterrein stond de hoofdtent, seminartent 1 & 2, compassion-café, lectuur- en muziektent, shopwekking, missionboulevard, theatertent en nog veel meer. En voor elke leeftijd was er ook genoeg te doen. Er was een jongerenterrein, een tienerterrein, elk met hun eigen sprekers, worshipbands etc., en een kinderplein.

Naar dit kinderplein is mijn dochter gegaan en ze werd welkom geheten in de Juda tent (deze was voor groep 5, 6 van de basisschool). Elke groep had zijn eigen tent en het programma was er op toegepast om aan te sluiten bij de belevingswereld van die leeftijd.

’s Morgens ging het verhaal over David als herder en muzikant, er werd gezongen en geknutseld en werd er “Gods got talent” gedaan: Wat is jouw talent? Welke heb je ontvangen van God? (net als David met zijn talent als herder en muzikant).

’s Middags was er een voorstelling, die bij de ochtendvoorstelling aansloot.

 

Wij, de volwassenen die “overbleven” , gingen naar de hoofdtent, omdat het hier al ontzettend vol was, zaten we niet bij elkaar maar verspreid door de hele tent.

 

Hier sprak een da. Dorina Nauta, zij werkt bij Tear een organisatie die onrecht in de wereld wil tegengaan. Ze sprak met een verlangen, dat de kerk een plek van hoop mag zijn naar Gods gerechtigheid en dat we als christenen mogen mee-werken aan het grote herstelplan van God.                                                                                                                                                                        Het was bijzonder om te zien dat er na haar oproep om je leven aan God te geven, of om voor je te laten bidden, er veel

 

mensen naar voren kwamen die dit graag wilden. Zij werden opgevangen in de nazorgtent.

Na deze dienst zijn een aantal naar de Alphadienst gegaan, die in een kleinere tent gegeven werd. Hier werd in kleine groepjes gesproken over het geloof. Degene die er zijn geweest vertelden dat het goede gesprekken waren.

’s Middags hebben we gelopen over de missionboulevard met verschillende stands en enthousiaste vrijwilligers die jou graag willen vertellen over hun missie voor God.

Zo stond er iemand ter bescherming van het ongeboren kind, World Servants, evangelisatie voor over de hele wereld, maar ook universiteiten waar je een theologische opleiding kan gaan volgen. Genoeg te bekijken in ieder geval. Met gevulde tassen kwamen we daar weer vandaan.

 

Peter Halldorf, hij staat hierboven afgebeeld, was de volgende spreker waar we heen gingen.

Hij is auteur van verschillende boeken en oprichter van international Justice Mission, en nam ons mee in hoe we het beeld van God weer zichtbaar konden krijgen in deze wereld.

Hij vertelde o.a. dat we allemaal het beeld van God in ons dragen, we zijn immers geschapen naar Gods evenbeeld

(Gen. 1:26). Het is het fundament van de mens, vandaar dat je andere mensen met respect dient te behandelen, zoals dat ook  staat in de 10 geboden.

Je ‘aardse’ natuur is dat je alleen maar denkt aan jezelf: ik, ik en ik, hoe kan ik er beter van worden.

Maar je ‘Goddelijke’ natuur is: dat je steeds meer naar de ander omziet, dus i.p.v. “ik, ik, ik, wordt het: “wat kan ik voor jou betekenen?”… Dit is een proces waar je elke dag aan moet werken en je je bewust van moet zijn. Dan veranderdt je denkwijze telkens meer.

Hij legde dit erg helder uit: ”Zonde is een laagje op je ziel dat verbloemt dat je met een ander bezig moet zijn, je denkt alleen maar aan jezelf en hoe je er zelf beter van kan worden”.

 

 

Luisteren naar je hart en je gevoel, wat in deze tijd erg ” in” is, is niet altijd goed, je verstand moet meer gebruikt worden, dan zul je zien dat je steeds meer groeit in de gaven van de Geest en dat het beeld van God bij ons christenen steeds weer duidelijker zichtbaar wordt.(Rom.8:5-6)

 

Als afsluiting zijn we naar de theatertent gegaan waar een Praise- en Worshipband speelde o.l.v. Daniël Marx, deze band kwam uit België.

Ze konden ontzettend mooi hun passie overbrengen in de liedjes die ze aan het zingen waren.

Eén lied steeg er met kop en schouders bij ons allemaal boven uit en dat was het lied ”Hou vol”, ook wel gezongen door Kees Kraayenoord, en zij deden dat op een reggae melodie, die er supermooi bij paste.

 

Al met al een geslaagde dag, waarin we veel hebben gelopen

(7 km), veel koffie hebben gedronken, lekkere appeltaart en tosti gegeten. Geïnspireerd door de verschillende sprekers, boeken en cd’s gekocht, bekenden tegengekomen, erg weinig regen gehad, ’s middags nog even de zon gezien.

 

Wij vonden het allemaal de moeite waard!

 

Hartelijke groeten van Neeltje en Baukje

 

 

 

 

 

 

 “Een goed verhaal!”

 

We lezen met elkaar goede verhalen in de Bijbel, maar ook ons eigen verhaal doet ertoe. In de kerk leven we en werken we vanuit het goede verhaal dat ons in de Bijbel verteld wordt. Verhalen zijn belangrijk in het leven, een goed verhaal laat je namelijk niet koud, maar brengt je in beweging. Goede verhalen houd je niet voor jezelf, maar deel je ook met anderen.

 

Daarom willen we als gemeente meedoen aan een Verhalen challenge vanaf Startzondag tot Kerst. Hierbij hebben we elke week een Challenge waarbij we uitgedaagd worden met elkaar in gesprek te gaan of in actie te komen rond het thema ‘Een goed Verhaal’.

 

Meedoen betekent dat we als gemeente, van 0 – 100, elkaar ontmoeten en in beweging komen over het Goede Verhaal.

 

Tijdens de Startdienst op zondag 8 september doen we hiervoor de aftrap en daarna vindt u de Challenges in de Boustien, op Sneintemoarn, tijdens  Club- en tienerdiensten en op nog veel meer bijeenkomsten tot de Kerst.

 

Wij zijn benieuwd naar (jo)uw goede verhaal!

 

Gretha Hoogland-Bosgra en Liesbeth de Boer

 

© 2014 Kerkplein Veenwouden

En laat u ook zelf als levende stenen gebruiken