Neeltje Hietkamp

ontmoette Mamusua (3) en Rugiatsu (18) in Sierra Leone!

 

Afgelopen zomer  bouwde ik met World Servants klaslokalen in Laminaya. Daar groeiden vriendschappen met Nederlandse groepsgenoten, maar ook met lokale jongeren en kinderen. Graag zou ik het verhaal van Mamusua en haar tante Rugiatsu met u willen delen.

 

Mamusua, je kwam vol verwachting naar me toe elke dag. En telkens weer schonk je mij die stralende lach. Vol liefde voor de mensen om je heen, niet alleen naar mij maar voor iedereen.

 

"If you happy and you know it, say amen!" hebben we vaak gezongen. Anderen deden mee, zelfs die eenzame jongen. Ik wist we bleven niet voor altijd samen, maar jou en anderen laten voelen dat God van je houdt is waarvoor we kwamen. We genoten van die momenten en zongen in koor. Jij kleine Mamusua straalde van oor tot oor.

 

Jij klein meisje nog zo onbezorgd en klein, je had nog geen idee van hoe je leven over twintig jaar zou zijn. Je tante daarentegen stelde mij die confronterende vraag. Het raakte mijn hart en ik wilde haar helpen maar al te graag. Een traan stroomde over haar wang en het voelde als een teleurstelling en wrang. Of misschien was ze bang. Voor wat haar te wachten stond, het hield me bezig die avond.

 

Ze vertelde dat studeren voor haar een kans was waar het allemaal begon. Ik legde haar uit dat ik haar financieel niet helpen kon. Het liefst gaf ik met alle liefde het geld wat ze nodig had, maar ik wist dat het niet kon en ik bad.

Een school bouwen in Laminaya, dat is waarvoor we kwamen. Dit deden we niet alleen maar samen. Ik vertrouwde erop: God was in ons midden. En ik vroeg jouw tante Rugiatsu mag ik voor je bidden? Ik bad voor liefde in haar hart en mooie toekomstdromen. Want dat is waar haar passie, "voor anderen zorgen", was begonnen te stromen.

Ik herkende me in haar, het besef dat ze niet de kans kreeg die ik wel kreeg, raakte een gevoelige snaar. Verpleegkundige worden dat wilde ze graag. Voor mij een zekerheid voor haar een vraag. Ik voelde de onmacht en bad haar toe alle kracht.

Daarbij hoop ik dat ze nog steeds weet, ook zij mag doen wat Jezus deed! Elke keer als ik aan haar denk, hoop ik dat zij die liefde voelt als een geschenk. Al ben ik hier en is zij daar. Overal op aarde mogen we dienen en zijn we kostbaar. Misschien ervaarde ze het op dat moment niet meteen. Maar ze mag weten, ze draagt het nooit alleen.

 

Kijkend naar de sterren, spraken we samen af: "elke keer als ik naar de sterren kijk, bid ik voor jou en jouw familie, ook al lijkt dat veraf". Rugiatsu voelde dat ze een krachtige vrouw mocht zijn.

Ook al leek dit gebaar klein. Op elke plek waar ze mag gaan, ervaren anderen iets van Zijn liefde in woord en daad, door haar.

 

 

Haar kleine nichtje Mamusua gelooft als een kind. Ik vertel haar: Jezus houdt van jou en ze voelt zich bemind. Je stralende lach van oor tot oor, jij deed het ons voor. Geloof liefde en hoop voor je tante en jou. Weet dat ik van jullie hou!!

 

Groetjes, Neeltje Hietkamp

 

 

 

 

P.S. Lijkt het jou ook leuk om zelf te ervaren wat World Servants met je doet? Maar wil je er eerst wat meer over weten? Stuur me dan gerust een bericht via:

neeltjeworldservants@hotmail.com

of via whatsapp 06-57768001.

Wie weet, bouw jij komende zomer persoonlijk aan verandering!

 

 

 

 

Zendingsreis naar Albanië

 

Zestien. Dat is het aantal deelnemers dat zich opgaf voor de eerstvolgende zendingsreis naar Albanië. Uit onze gemeente gaat ouderlinge Griet Strikwerda mee als begeleider. Daarnaast 7 jongelui uit onze gemeente en 2 uit de gemeente Sumar die ik eerder diende. Op 24 maart vindt de eerste samenkomst als voorbereiding op de zendingsreis om kwart over elf plaats in de Gereformeerde Kerk te Opeinde. Bauke en ik gaan de zendelingen in spe dan iets vertellen over het programma en de werkmap. In het vorige kerkblad schreef ik al dat Bauke (die u misschien wel kent als journalist van de Friese radio) en zijn echtgenote Evie straks voor langere tijd zendeling zullen zijn in Albanië. Daarover staat op hun website (www.ecmnederland.nl/deelstra) het volgende:

 

Veel Albanezen leven in armoede en zonder hoop. Wij willen hen hoop geven met het Evangelie van Jezus Christus.

 

Bauke (1988) en Evie (1993) Deelstra houden van Jezus en willen over Hem vertellen in Albanië. Dit land heeft een speciaal plekje in hun hart. Ze zien hoe de Albanezen verlangen naar de vreugde van het Evangelie. Op dit moment zitten Bauke en Evie in het voorbereidingstraject op hun uitzending.

 

Sinds 2010 komen Bauke en Evie elke zomer met hun kerk in het Albanese dorpje Pinet. Ze organiseren dan een tiendaags evangelisatieprogramma met onder meer een Bijbelspelweek voor kinderen, een vrouwenmeeting en jongerenavonden. Daarbij zoeken ze ook ouderen en families op. Op deze manier bereiken ze het hele dorp met het Evangelie. Ze ervaren hoe waardevol het is om te evangeliseren in een moslimland.

 

Veel Albanezen zijn niet bekend met het Evangelie. Dit komt mede door het communistische verleden. Doordat Bauke en Evie elke zomer zien hoeveel vreugde het delen van het Evangelie geeft, is bij hen het verlangen gegroeid om voor meerdere jaren naar Albanië te gaan. Ze hopen eind 2019 te verhuizen. Omdat ze in verwachting zijn van hun eerste kind, zal dat waarschijnlijk als een klein gezinnetje zijn.

 

Ds. K. van Marrum

 

 

JEUGDGELUIDEN

 

Nieuws van de Kinderkerk!

 

Allereerst vinden we het erg leuk om te zien dat er zoveel kinderen bij de kinderkerk komen! De afgelopen zondagen hebben we mogen ontdekken wat het avondmaal is. Tijdens het 11e uur op 3 november mochten alle kinderen in de dienst blijven om dit zelf te zien. De kinderen mochten ook naar voren komen om een stukje brood en een slokje druivensap te proeven. Misschien hebben jullie het er samen met je ouders nog over gehad wat je precies gezien hebt en waarom we dit in de kerk doen. Het was een bijzondere ervaring voor jong & oud!

 

Wat kun je de komende weken verwachten?

 

Vanaf zondag 1 december zullen we met de kinderkerk wekelijks stilstaan bij het adventsproject: Geef licht! Elke zondag zien we een kerkraam en wie goed kijkt ziet meer. Ook luisteren we naar een gedicht en wordt er elke week door verschillende kinderen een adventskaars aangestoken.

 

Het kinderkerstfeest is dit jaar op zondagmiddag 22 december in de Johanneskerk, daarom zal er op zondag 22 en 29 december geen kinderkerk zijn. Wat we precies gaan doen in deze dienst blijft nog een verrassing, maar we willen jou samen met je vader, moeder, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s alvast van harte uitnodigen om kerst te komen vieren!

 

Op 25 december vieren we kerst. We willen alle kinderen uitnodigen om iets leuks te komen knutselen en te horen over de geboorte van Jezus die naar de wereld kwam.

In januari gaan we samen met de tienerdienst een leuk project doen, hierdoor hopen we jong en oud te verbinden. Reserveer daarom 12 januari en 26 januari alvast in de agenda.

 

De Kerk-School-Gezinsdienst is op 9 februari.

Op de hoogte blijven van de kinderkerk?

We sturen regelmatig een mail naar ouders, mocht je deze mail nog

 

niet ontvangen, maar wil je dat wel? Stuur dan even een mailtje naar janettevisser@hotmail.com, dan mis je niets meer!

 

Namens de kinderkerk wensen we jou een fijne adventstijd waarin we uitkijken naar de geboorte van kindje Jezus. Zien we jou de volgende keer bij de kinderkerk? Tot dan!

 

Saakje Lysbet, Neeltje, Anke, Ilse Marije, Janette en Hinke

 

 

Hallo toffe tieners,

 

Wat hebben we een super leuke start gehad en vervolgens alweer een tienerdienst die bijzonder was!! Ook de laatste keer weer een grote groep kinderen. Super gaaf hoor!!! We hebben in december nog een tienerdienst en in het nieuwe jaar hebben we voornemens…..om wat extra te betekenen voor anderen!!!

Ons voornemen is om een samenwerkingsproject aan te gaan met de kinderkerk en alle gemeenteleden. Kortom een project van ons allemaal!!! Echter hebben we juist jouw/uw hulp hierbij nodig.

Samen met de kinderkerk willen we een project met jullie opzetten. Dit project heet BAAS en is gericht op armoede. Armoede kan ver weg zijn maar ook dichtbij en zelfs hier in het dorp. Daarom vinden we het fijn om ons steentje bij te dragen en hier een mooi project van te maken samen met jullie!! Het is jullie project en jullie mogen de regie hier in nemen….

 

Het spel:

BAAS is een digitaal spel waarmee op een speelse manier armoede bespreekbaar maakt. Het wordt gespeeld via een app, ontwikkeld door en voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De app staat op tablets waarmee de kinderen op straat BAAS spelen. Tijdens het spelen zien de kinderen het digitale beeld over de werkelijkheid heen. Er kunnen punten worden gescoord maar ook moeten er op verschillende plaatsen vragen worden beantwoord. Hierdoor ontstaat er inzicht in hoe kinderen armoede beleven. Bij de uitvoering van de ideeën worden de kinderen ondersteund door vrijwilligers.

 

Kinderen en armoede:

Eén op de 7 kinderen groeit op in armoede. Toch blijkt uit gesprekken met kinderen dat armoede een ‘ver van hun bed show’ is. Om kinderen een duidelijker beeld te geven over wat en waar armoede is, heeft KEaRN met kinderen uit de doelgroep het BAAS-

 

spel ontwikkeld. “Armoede is niet alleen iets in Afrika, de beelden die ze zien op TV, of de grote stad, want daar wonen toch zwervers”, wordt uitgelegd. “Ook klasgenootjes leven soms in armoede. De gevolgen zijn soms niet direct zichtbaar, al vragen sommige kinderen zich wel eens af waarom bepaalde klasgenootjes nooit mee kunnen naar het zwembad of bijvoorbeeld geen mobiele telefoon hebben.”

Dit spel en project kunnen we lenen van KEaRN Welzijn Tytsjerksteradiel waar ik ook werkzaam ben als opbouwwerker.

 

Jij komt toch ook het BAAS Spel spelen op 12 januari tijdens de kerkdienst van 9.30 tot 10.30 uur.

We maken er een mooi groot project van wat door de gehele gemeente kan worden gedragen .

 

Hartelijke groet, Doetie van der Lijn

 

 

 

 

De jeugd is de toekomst!

 

Er is een 16+ groep in het leven geroepen! Afgelopen zondag 10 november kwamen er 15 jongeren bijeen op Boerderij de Omleiding om daar te starten met een nieuwe groep voor de jeugd.

Met een pubquiz, waar fanatiek aan mee werd gedaan, en met lekkere broodjes hamburger werd deze avond gestart. Een hapje en een drankje op tafel en veel gezelligheid. Dat is wat deze avond met zich meebracht.

De volgende keer is de organisatie in handen van Mirthe en Maaike. Wat voor thema zij voor ons in petto hebben is nog een verrassing. Maar het zal vast een groot succes zijn.

 

De volgende data kunnen jullie alvast in de agenda noteren:

26 januari

23 februari

29 maart (slotavond)

 

Locatie en tijd worden nader bekend gemaakt in de groepsapp.

 

Heb jij de vorige keer gemist, maar wil je er de volgende keer graag bij zijn? Stuur dan even een appje naar Elise Krol (06 11 81 47 02), dan zorgt zij ervoor dat je in de groepsapp komt te staan.

 

Groetjes van Tjeerd Annema en Elise Christine Krol

 

 

© 2014 Kerkplein Veenwouden

En laat u ook zelf als levende stenen gebruiken