Neeltje Hietkamp

ontmoette Mamusua (3) en Rugiatsu (18) in Sierra Leone!

 

Afgelopen zomer  bouwde ik met World Servants klaslokalen in Laminaya. Daar groeiden vriendschappen met Nederlandse groepsgenoten, maar ook met lokale jongeren en kinderen. Graag zou ik het verhaal van Mamusua en haar tante Rugiatsu met u willen delen.

 

Mamusua, je kwam vol verwachting naar me toe elke dag. En telkens weer schonk je mij die stralende lach. Vol liefde voor de mensen om je heen, niet alleen naar mij maar voor iedereen.

 

"If you happy and you know it, say amen!" hebben we vaak gezongen. Anderen deden mee, zelfs die eenzame jongen. Ik wist we bleven niet voor altijd samen, maar jou en anderen laten voelen dat God van je houdt is waarvoor we kwamen. We genoten van die momenten en zongen in koor. Jij kleine Mamusua straalde van oor tot oor.

 

Jij klein meisje nog zo onbezorgd en klein, je had nog geen idee van hoe je leven over twintig jaar zou zijn. Je tante daarentegen stelde mij die confronterende vraag. Het raakte mijn hart en ik wilde haar helpen maar al te graag. Een traan stroomde over haar wang en het voelde als een teleurstelling en wrang. Of misschien was ze bang. Voor wat haar te wachten stond, het hield me bezig die avond.

 

Ze vertelde dat studeren voor haar een kans was waar het allemaal begon. Ik legde haar uit dat ik haar financieel niet helpen kon. Het liefst gaf ik met alle liefde het geld wat ze nodig had, maar ik wist dat het niet kon en ik bad.

Een school bouwen in Laminaya, dat is waarvoor we kwamen. Dit deden we niet alleen maar samen. Ik vertrouwde erop: God was in ons midden. En ik vroeg jouw tante Rugiatsu mag ik voor je bidden? Ik bad voor liefde in haar hart en mooie toekomstdromen. Want dat is waar haar passie, "voor anderen zorgen", was begonnen te stromen.

Ik herkende me in haar, het besef dat ze niet de kans kreeg die ik wel kreeg, raakte een gevoelige snaar. Verpleegkundige worden dat wilde ze graag. Voor mij een zekerheid voor haar een vraag. Ik voelde de onmacht en bad haar toe alle kracht.

Daarbij hoop ik dat ze nog steeds weet, ook zij mag doen wat Jezus deed! Elke keer als ik aan haar denk, hoop ik dat zij die liefde voelt als een geschenk. Al ben ik hier en is zij daar. Overal op aarde mogen we dienen en zijn we kostbaar. Misschien ervaarde ze het op dat moment niet meteen. Maar ze mag weten, ze draagt het nooit alleen.

 

Kijkend naar de sterren, spraken we samen af: "elke keer als ik naar de sterren kijk, bid ik voor jou en jouw familie, ook al lijkt dat veraf". Rugiatsu voelde dat ze een krachtige vrouw mocht zijn.

Ook al leek dit gebaar klein. Op elke plek waar ze mag gaan, ervaren anderen iets van Zijn liefde in woord en daad, door haar.

 

 

Haar kleine nichtje Mamusua gelooft als een kind. Ik vertel haar: Jezus houdt van jou en ze voelt zich bemind. Je stralende lach van oor tot oor, jij deed het ons voor. Geloof liefde en hoop voor je tante en jou. Weet dat ik van jullie hou!!

 

Groetjes, Neeltje Hietkamp

 

 

 

 

P.S. Lijkt het jou ook leuk om zelf te ervaren wat World Servants met je doet? Maar wil je er eerst wat meer over weten? Stuur me dan gerust een bericht via:

neeltjeworldservants@hotmail.com

of via whatsapp 06-57768001.

Wie weet, bouw jij komende zomer persoonlijk aan verandering!

 

 

 

 

Zendingsreis naar Albanië

 

Zestien. Dat is het aantal deelnemers dat zich opgaf voor de eerstvolgende zendingsreis naar Albanië. Uit onze gemeente gaat ouderlinge Griet Strikwerda mee als begeleider. Daarnaast 7 jongelui uit onze gemeente en 2 uit de gemeente Sumar die ik eerder diende. Op 24 maart vindt de eerste samenkomst als voorbereiding op de zendingsreis om kwart over elf plaats in de Gereformeerde Kerk te Opeinde. Bauke en ik gaan de zendelingen in spe dan iets vertellen over het programma en de werkmap. In het vorige kerkblad schreef ik al dat Bauke (die u misschien wel kent als journalist van de Friese radio) en zijn echtgenote Evie straks voor langere tijd zendeling zullen zijn in Albanië. Daarover staat op hun website (www.ecmnederland.nl/deelstra) het volgende:

 

Veel Albanezen leven in armoede en zonder hoop. Wij willen hen hoop geven met het Evangelie van Jezus Christus.

 

Bauke (1988) en Evie (1993) Deelstra houden van Jezus en willen over Hem vertellen in Albanië. Dit land heeft een speciaal plekje in hun hart. Ze zien hoe de Albanezen verlangen naar de vreugde van het Evangelie. Op dit moment zitten Bauke en Evie in het voorbereidingstraject op hun uitzending.

 

Sinds 2010 komen Bauke en Evie elke zomer met hun kerk in het Albanese dorpje Pinet. Ze organiseren dan een tiendaags evangelisatieprogramma met onder meer een Bijbelspelweek voor kinderen, een vrouwenmeeting en jongerenavonden. Daarbij zoeken ze ook ouderen en families op. Op deze manier bereiken ze het hele dorp met het Evangelie. Ze ervaren hoe waardevol het is om te evangeliseren in een moslimland.

 

Veel Albanezen zijn niet bekend met het Evangelie. Dit komt mede door het communistische verleden. Doordat Bauke en Evie elke zomer zien hoeveel vreugde het delen van het Evangelie geeft, is bij hen het verlangen gegroeid om voor meerdere jaren naar Albanië te gaan. Ze hopen eind 2019 te verhuizen. Omdat ze in verwachting zijn van hun eerste kind, zal dat waarschijnlijk als een klein gezinnetje zijn.

 

Ds. K. van Marrum

 

 

 

Nieuws van de KinderKerk

Nieuws van de Kinderkerk!

 

De scholen zijn een aantal weken geleden weer begonnen en we beginnen allemaal ons ritme weer wat te vinden. Het is altijd weer even wennen zo na de vakantie, van niks hoeven en dan weer in het ritme komen. Weer puzzelen met de sporten, vergaderingen en muzieklessen.

We hebben voor de vakantie afscheid genomen van Marijke en Janneke en van Annie en Jannie die voor ons de 11-uurs diensten deden. Saakje Lysbet is weer begonnen na haar zwangerschapsverlof en we hebben versterking van Ilse Marije gekregen. Anke is tijdelijk uit de running. We zijn nu met 6 leidsters en hopen in januari nog 1 iemand erbij te krijgen.

Wij als leidsters hebben de eerste vergaderingen er weer op zitten en hebben met elkaar gepuzzeld om de planning rond te krijgen. Hierbij kijken we ook naar wat er de zondagen is. Onze ervaring is dat er de eerste zondag van de vakanties vaak geen kinderen zijn en ook met de Heilig Avondmaaldiensten zijn er vrijwel geen kinderen. We hebben besloten om deze diensten geen kinderkerk te geven, het gaat in de volgende maanden om zondag 20 oktober en zondag 17 november. Mochten er wel kinderen aanwezig zijn dan mogen ze altijd kleurplaten en stiften uit de kinderkerkruimte halen.

 

De startzondag waren er 13 kinderen, geweldig wat een opkomst! Er waren geen kinderen bij de kinderoppas en dus heeft Lisanne even geholpen, een paar extra handen waren wel handig bij het maken van de kroontjes. Het is soms wel een beetje schipperen tussen de oudere kinderen en de jongsten. We proberen het voor alle leeftijden (4-11) leuk te houden maar dat is soms lastig. Daarom splitsen we met de 11-uursdiensten de groepen, groep 1-4 en groep 5-7.

 

Zaterdag 14 september hebben we de startactiviteit bij Karin’s Feestboerderij in Surhuizum gehad. Bij aankomst stond de ranja en wat lekkers klaar, de regels zijn door Karin uitgelegd en daarna kon het feest beginnen. Wat een ruimte buiten, trampolines, kabelbaan, schommels, een hele grote zand bult, hutten timmeren, pony’s borstelen, konijnen aaien, geiten vangen, verkleden, knutselen, in de ballenbak, het kon hier allemaal! Wat hebben we genoten in het zonnetje van deze 16 kinderen, prachtig om te zien hoe iedereen met elkaar omging! Fijn dat het zo kan! Nadat de buik vol zat met patat zijn we weer naar huis gereden, de ene moe van het spelen de andere met hele verhalen over nieuwe vrienden. Op de beamer komen de foto’s van deze mooie middag.

Wij sturen regelmatig een mail naar de ouders, krijgen jullie deze mail nog niet en willen jullie dit wel? Stuur dan even een mailtje naar janettevisser@hotmail.com dan missen jullie niks meer!

 

Groetjes,

Saakje Lysbet, Neeltje, Hinke, Anke, Ilse Marije en Janette

 

 

CLUB

Hallo allemaal!

 

Het nieuwe clubseizoen staat weer voor de deur en is al fanatiek ingeluid met Expeditie Robinson op Boerderij De Omleiding!

 

Voor iedere groep is weer fanatieke leiding gevonden en zijn ze op de volgende avonden welkom van 19:00-20:30 uur.

 

Maandag: VO3

Dinsdag: VO1

Woensdag: Groep 8

Donderdag: VO2

 

De club data van het komende half jaar zijn als volgt:

Week 42: 14 - 18 oktober

Week 44: 28 oktober - 1 november

Week 46: 11 - 15 november

Week 48: 25 - 29 november

Week 50: 9 - 13 december

 

We hopen jullie allemaal binnenkort te zien op de clubavonden. Wij kijken er naar uit. Jullie hopelijk ook!

 

Groetjes van de leiding,

Tjitse, Jacob, Jacob, Jorrit, Remco, Gerwin, Arjen en Elise

 

EUW

 

16+ GROEP

 

Dit jaar starten we met iets nieuws!

Voor de jeugd van zestien jaar en ouder wordt een avond georganiseerd, waar onderwerpen worden besproken en discussies worden gevoerd onder het genot van een hapje en wat drinken. Eén keer in de maand op zondagavond.

 

De avonden worden verzorgd door Elise Krol en Tjeerd Annema. Lijkt het jou leuk om hierbij te zijn? Houd De Boustien in de gaten. En er komt binnenkort een Whatsapp-groep waarin meer informatie wordt geplaatst. Er zeker van zijn dat je ook in de Whatsapp-groep komt te staan? Meld je aan bij Elise (06 11 81 47 02).

 

Het wordt supergezellig!

 

Tot snel!

 

Groeten van Tjeerd en Elise

 

 

 

 

 

 

 

A

 

 

 

 

 

 “Een goed verhaal!”

 

We lezen met elkaar goede verhalen in de Bijbel, maar ook ons eigen verhaal doet ertoe. In de kerk leven we en werken we vanuit het goede verhaal dat ons in de Bijbel verteld wordt. Verhalen zijn belangrijk in het leven, een goed verhaal laat je namelijk niet koud, maar brengt je in beweging. Goede verhalen houd je niet voor jezelf, maar deel je ook met anderen.

 

Daarom willen we als gemeente meedoen aan een Verhalen challenge vanaf Startzondag tot Kerst. Hierbij hebben we elke week een Challenge waarbij we uitgedaagd worden met elkaar in gesprek te gaan of in actie te komen rond het thema ‘Een goed Verhaal’.

 

Meedoen betekent dat we als gemeente, van 0 – 100, elkaar ontmoeten en in beweging komen over het Goede Verhaal.

 

Tijdens de Startdienst op zondag 8 september doen we hiervoor de aftrap en daarna vindt u de Challenges in de Boustien, op Sneintemoarn, tijdens  Club- en tienerdiensten en op nog veel meer bijeenkomsten tot de Kerst.

 

Wij zijn benieuwd naar (jo)uw goede verhaal!

 

Gretha Hoogland-Bosgra en Liesbeth de Boer

 

© 2014 Kerkplein Veenwouden

En laat u ook zelf als levende stenen gebruiken