Neeltje Hietkamp

terug uit Zambia met World Servants

 

Na drie bijzondere weken in Zambia, ben ik nog steeds aan het nagenieten van deze mooie reis. Als ik terugdenk aan de nieuwe mensen die ik heb leren kennen, zijn zij bijna als familie geworden. Ik heb ervaren hoe de lokale mensen (locals) in Zambia leven en werd daarbij ondergedompeld in de cultuur. Ook het bouwen van de klaslokalen samen met de locals is één en al interactie. Tijdens het bouwen leer je elkaar beter kennen en heb je bijzondere gesprekken. Het doet je beseffen hoe gezegend je bent met alles wat je hier in Nederland hebt, opgegroeid in een land waar naar school gaan heel normaal is, waarin iedereen de kans krijgt op een toekomst.  Tegelijkertijd weet je ook hoe gelukkig de mensen in Zambia zijn, ondanks dat ze in onze ogen bijna niets hebben. Het geloof speelt een grote rol in hun leven. Vol blijdschap en overgave dansen ze ter ere van Hem tijdens de kerkdienst. Het raakt me, je beseft hoe groot hun vertrouwen in Jezus wel niet moet zijn. Ik denk dat wij hier in onze drukke, materialistische levens daar nog veel van kunnen leren. De dankbaarheid die je ziet in de ogen van de lokale mensen als je bij ze op huisbezoek komt. Je beseft dat de komst van een World Servants groep grote gevolgen heeft voor de rest van hun leven. De stralende kinderen krijgen de kans op beter onderwijs. Hierdoor bouw je aan verandering niet alleen voor de kinderen maar indirect ook voor de hele gemeenschap in het dorp

 

Inspirerende mensen

Drie weken lijkt misschien een korte tijd, maar je beseft als deelnemer hoeveel je de afgelopen tijd hebt mogen terugkrijgen voor alles wat je daar gedaan hebt. De indruk die wij achterlaten, het samenzijn met de mensen, het kinderwerk en samen drie klaslokalen neerzetten brengt meer teweeg dan je ooit had gedacht. Deze mensen inspireren mij om nog een keer op project te gaan.

 

Bouwen aan verandering in Guatemala

Mijn vriendinnen die ik heb leren kennen in Malawi (2016) gaan in 2018 weer op project naar Guatemala om daar klaslokalen te bouwen. Zij vroegen me of ik volgend jaar met hen meega, heb ik daar even over na moeten denken. Uiteindelijk heb ik besloten toch weer mee te gaan. Graag zou ik u hier later meer over willen vertellen.

 

Motivatie

De projecten die ik tot nu toe heb gedaan met World Servants, hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Het is een voorrecht dat wij hier zijn geboren en niet in armoede hoeven te leven. De dankbaarheid van deze mooie mensen en iets voor ze kunnen doen maken je tot een gezegend mens. Het maakt je bewust van wat je hebt en waarin je kunt delen. Het werk van World Servants is iets geworden waar mijn hart ligt. Sommige kansen moet je daarbij aangrijpen, ook al denk je eerst dat het lastig gaat worden om je doel te bereiken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat ik hierin altijd mag vertrouwen op Hem: ik ga mijn best doen om deze mensen straks te kunnen helpen, samen met Hij die ons in alles voorziet.

 

Winterbuffet

Vrijdag 12 januari zal er weer een winterbuffet georganiseerd worden voor World Servants. Het is inmiddels een bekende actie geworden waarbij gezelligheid, samen eten en iets doen voor het goede doel samenkomen. U bent van harte uitgenodigd om mee te

 

komen eten! Meer informatie hierover kunt u vinden aan het einde van deze Boustien.

 

 

 

ZWOE-dienst

Zondag 29 oktober tijdens de ZWOE-dienst zou ik graag met u willen delen wat we in Zambia allemaal hebben mogen doen. De collecte van deze dienst is ook bestemd voor World Servants. verder hoop ik door het organiseren van acties de deelnemersbijdrage van € 2.700,- bijeen te brengen.

 

Ik wil vragen of u mij zou willen sponsoren zodat ik in 2018 kan bouwen aan verandering in Guatemala. Om zo de mensen in mijn projectland te helpen, ook namens u!

Een gift is van harte welkom op onderstaand rekeningnummer:

 

NL22 RBRB 0852 2091 42 t.n.v. N.A. Hietkamp

o.v.v. World Servants.

Alvast heel erg bedankt!

 

Groetjes, Neeltje Hietkamp.

 

Contact of meer informatie

 E-mail: neeltjeworldservants@hotmail.com

 Tel: 06-57768001 of 0511  -474925

 Website: www.geef.ws/neeltje

 

 

Albanië

 

“Niet best”, dacht ik. Arjan Erkel die eerder ontvoerd was, bezocht het land. De EO zond de documentaire uit. Hij bezocht een familie in Tirana en een dorpje in de bergen, vlakbij deze hoofdstad. Arjan schrok van de vreselijke armoede. “Hoe zullen wij deze dingen ervaren als wij er zijn?”, vroeg ik me af. Want het zal toch heel anders zijn als je de dingen met eigen ogen ziet en met eigen neus ruikt. Daarom is het goed dat we ons nu al goed voorbereiden. Dat doen we al een paar zondagavonden in een zaal bij de kerk van Opeinde. We krijgen ook het nodige huiswerk mee. We lezen en bespreken met elkaar bijvoorbeeld een boekje dat ons laat zien hoe anders mensen met elkaar omgaan in voor ons vreemde culturen. Natuurlijk bereiden we ook een bijbelgedeelte voor dat we verwerken in verhaal, lied, spel en opdrachten. De groep uit Feanwâlden bereidt de geschiedenis van de Emmaüsgangers voor. Dat is goed. Maar ons is ook geleerd dat het heel anders kan lopen. In Pinet gaan we samenwerken met jongeren uit Roemenië. En mochten zij hele andere ideeën hebben, dan zou het programma wel eens honderdtachtig graden kunnen draaien. Dat geldt ook voor andere afspraken. Soms is het alsof agenda's en klokken daar niet bestaan.

Ja, en dan staat er in Pinet ook een moskee. In de zestiger jaren werd het communistische Alabanië volkomen seculier. Alle kerken en moskeeën werden gesloten. Nadat dit regiem in de negentiger jaren het loodje legde, mocht geloven weer. Omdat de streek rond Pinet vroeger islamitisch was, werd de draad weer opgepakt en werd er vanuit Saoedi Arabië een nieuwe moskee in het dorp geplant. Als je dus in dit dorp gaat vertellen over Jezus is het goed rekening te houden met de moslim-achtergrond van de mensen. Dan moet je wel weten wat deze religie voor ogen heeft. Dus hoort het ook bij de voorbereiding dat we wat leren over de islam, en het grote verschil tussen Jezus volgen of Mohammed gehoorzaam zijn.

 

 

Bij het voorbereiden hoort ook het zingen. De ouderen onder ons weten nog wel dat er vroeger op school veel gezongen werd. Het mooie is, dat je die versjes van vroeger vaak nog wel kent. En vaak doen ze je ook nog wel wat. Ze brengen een boodschap. Daarom oefenen we nu ook liederen en hopen die straks met de kinderen daar te zingen.

Lees je in je bijbel over de zendingsreizen van Paulus, dan valt je op dat hij die met een groot vertrouwen onderneemt. Hij heeft voortdurend contact met zijn Zender.  Tijdens onze reis zoeken ook wij dat zelfde contact met dezelfde Zender. We lezen samen de bijbel, en bidden ook samen met elkaar. En we praten en overleggen samen met elkaar. Want ja, dat zie je ook bij Paulus. Hij had ook wel eens meningsverschillen met degenen met wie hij op reis was. Als je bijna drie weken op elkaars lip zit, moet je er ook voor zorgen dat de sfeer goed blijft. Daarom is het goed niet alleen met God te praten, maar ook met elkaar.

Op 19 juli hopen we 's morgens vroeg te vertrekken. Donderdag 4 augustus hopen we weer heelhuids thuis te komen.

 

Ds. K.v.M.

 

© 2014 Kerkplein Veenwouden

En laat u ook zelf als levende stenen gebruiken