Publicaties
Agenda
Ophalen oud papier maart 2021
Het oud papier wordt op 20 maart vanaf 9.00 uur opgehaald door: H. de Vries, W. Brander, T. Hietkamp, R. de Boer,
R. Kinderman, E. Atsma en M. de Haan.
Als u vergeten bent om het oud papier bij de weg te zetten, dan kunt u het zelf nog brengen. De container staat op de parkeerlus aan de Feintensloane.
.
AGENDA
Maart 2021
03 Gebedskring/Johanneskerk/19.00 uur
17 Ieder heeft een lied/uitgezonden vanaf 19.30 uur
20 Ophalen oud papier, graag vóór 9.00 uur bij de weg zetten
24 Uiterste inleverdatum kopij De Boustien
vóór 18.00 uur
April 2021
7 Gebedskring/Johanneskerk/19.00 uur
Orde van dienst
de dienst zal worden uitgezonden worden vanuit de Swettetsjerke.
Voorganger ds. P. Dijkstra.
aanvang 9.30 uur.
Liturgie zondag 28 februari 2021
Zondag Reminiscere (Gedenk Heer, Uw barmhartigheid)
Orgelspel
Lied voor de dienst: Dank u voor deze nieuwe morgen.
Welkom en mededelingen
Intredelied: Ps. 25 : 2 en 10
Stil gebed
Bemoediging
Groet
Ps. 93
Kyrie (Lied 547) Met de boom des levens.
Gebed
Schriftlezing: Mattëus 17 : 1 t/m 9
L. 543 Gij zijt in glans verschenen.
Preek
Orgelspel: opname van Doede Lanting.
L. 545 Christus staat in majesteit
Dankzegging en voorbeden
Aandacht voor collecte
Slotlied: U heft mij op
Zegen
Orgelspel
Sneintemoarn
“Sneintemoarn" 28 februari 2021
Swettetsjerke
Voorganger: Ds. P.Dijkstra
1ste collecte: Diaconie
2de collecte: Kerk
Koster: Henk van der Kooi
Beamer: Sita Hoekstra
Filmer: Arjen Dijkstra
_________________________________________________________
Mededelingen
De bloemen gaan met een Hartelijke groet van de gemeente naar
fam. Gorter
Snein 14 februari krigen wy een verassing fan de tieners allegjerre tige tank, een álder gemeentelid.
In de 40 dagentijd zingen we géén klein Gloria
veertig dagen
Wie de eerste les nog wil volgen van het veertigdagenproject kan dat doen via https://youtu.be/_tz1cGScVFo
Digitale Gebedskring op 3 maart om 19.00 uur
Als u mee wilt bidden kunt u zich opgeven bij Griet Strikwerda (06-29995521). Zij zorgt er dan voor dat u via de mail de gegevens krijgt om eenvoudig in te loggen. God zal de rest doen. Immers Matteüs heeft ons in hoofdstuk 18 de verzen 19 en 20 doorgegeven wat Jezus zegt: “Ik verzeker het jullie nogmaals: als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren. Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden”.
Het elfde uur:
"Spreekt iemand, laten het woorden zijn als van God" schrijft Petrus in zijn eerste brief. Laten we dat eens proberen. Laten we proberen juist in deze tijd woorden te spreken tegen de mensen die opbeuren, bemoedigen, troosten, hoop geven, sterken en opbouwen. Probeer dat nu eens thuis. Neem het op, film je zelf of laat je filmen en spreek. Stuur dan je filmpje of opname (bijv. via de app) naar Margaretha de Vries (06 821019081) . Daar maken we dan een compilatie van die we op 7 maart in de elfuur dienst laten zien en horen ter bemoediging. Lever je bijdrage aan voor 4 maart.
Overdenking
OVERDENKING
“Word wakker en eet wat” (1 Koningen 19: 5)
Misschien had je een wat steviger tekst verwacht in deze lijdenstijd. Zoiets als “Neemt, eet, dit is mijn lichaam” voor bij de Witte Donderdag of “‘Ontwaak uit uw slaap, sta op uit de dood, en Christus zal over u stralen’ (Efeziërs 5:14) voor bij het Paasfeest.
In de tekst uit Koningen zegt de engel tegen Elia dat hij iets heel eenvoudigs moet doen: wakker worden en eten. Je moet weten dat Elia er totaal doorheen zit. Hij heeft de moed opgegeven en is depressief. Elia is niet de enige. Er zijn er meer. Elia zit in deze situatie omdat zijn leven bedreigd wordt door een boze koningin.
Vandaag zitten velen naast de profeet door alle bedreigingen en gevolgen van een virus met een kroontje. Had Elia niet neerslachtig mogen worden? Natuurlijk wel. Het hoort bij zijn mens zijn. Alleen stenen raken nooit in de put. Mensen wel. Als zij nooit in de put konden belanden, dan zouden ze ook nooit in vervoering kunnen raken. Er zijn dingen in het leven die ons neerslachtig kunnen maken – bijvoorbeeld dingen die met de dood te maken hebben.
Elke keer als je jezelf op de juiste waarde wilt schatten, moet je rekening houden met je vermogen om neerslachtig te worden.
Maar wat doet nu die engel? Die gebiedt Elia de meest voor de hand liggende dingen te doen: wakker worden en eten. De depressie dreigt ons namelijk onszelf af te keren van de alledaagse dingen. Nu komt die engel en draagt hem op de natuurlijkste en eenvoudigste dingen te doen. Langs die weg zal hij van het deprimerende gevoel bevrijd worden. Je zou nooit gedacht hebben dat “wakker worden” en “wat eten” met God te maken hebben, zo natuurlijk en eenvoudig zijn deze dingen. Misschien kan dit een reden voor je zijn om in deze dagen God bewust een beetje inspiratie en bezieling te vragen. En dan zal het komen, haast intuïtief en eenvoudig: “Ga je mee een eindje wandelen”, “Lees dat schitterende boek eens”, “Luister naar dat lied, en doe het daarna nog eens”, “Ik schrijf een brief”, “Ik breng een bosje bloemen”, “Ik stuur een kaartje”, “Ik doe een boodschapje”, “Ik bel op met de vraag hoe het gaat”. Wie ze doet of ontvangt gaat merken dat Hij er bij is. Misschien heeft Elia gemerkt dat God in het gewone was, omdat Hij zijn leiding eerder in het bijzondere ervaren had (1 Koningen 17). Dat weet ik niet. Ik
ben benieuwd hoe u dat zult ervaren. U mag in ieder geval inspiratie en bezieling halen aan de tafel van de moedeloze Emmaüsgangers.
(Ik word zojuist gebeld. Iemand wil laten weten dat hij blij verrast is omdat 2 jongelui van club een attentie brachten en weer een ander had een reep chocola in de brievenbus gedaan: “... eet wat”)
K. van Marrum
Kerkrentmeesters
Van de Kerkrentmeesters
Collectebonnen
Er zal tot nader bericht geen zitting zijn voor de collectebonnen.
Deze zijn af te halen of te bestellen bij Margaretha de Vries-Damstra
Namens het College van Kerkrentmeesters,
Margaretha de Vries-Damstra
Dienstroosters
Bloemen bezorgrooster
07 mrt. Mw. H. de Hoop-Boersma Johanneskerk
Dhr. A. Dijk & Mw. M. Groen Swettetsjerke
14 mrt. Diaconie
21 mrt. Mw. W. Dijkstra-Leeman
28 mrt. Mw. M.C.Leistra-Hanemaaijer
Kosters
07 mrt. Peter Modderman
10 mrt.` Hinke Douwes
14 mrt. Hennie de Roos
21 mrt. Jappie de Jager
28 mrt. Willem Bonnema
04 april Jis van der Veen
Kerkdienstgemist
Kerk-tv
We zenden de kerkdiensten van onze gemeente vanuit de Swettetsjerke via het internet uit. Voor gemeenteleden en andere belangstellenden die de kerkdiensten niet kunnen bezoeken, maar toch willen meemaken is dit een ideale mogelijkheid om het “gemeente zijn” mee te beleven. De meeste kinderziektes zijn er wel uit. Toch worden er nog een aantal aanpassingen uitgevoerd om de kwaliteit van de uitzendingen te verbeteren. Ook is een aantal jongeren bereid gevonden om de camera’s te bedienen, zodat de diensten thuis goed te volgen zijn.
We krijgen veel positieve reacties van de gebruikers.
Niet iedereen beschikt over een computer of kan hiermee overweg. Voor deze mensen is er de mogelijkheid om een decoder op de tv aan te sluiten. In alle gevallen is er en internetaansluiting nodig.
Er zijn twee mogelijkheden:
Of de diensten volgen via laptop, tablet of computer.
Of via een decoder op de TV
Deze decoder is bij ons te bestellen.
Deze is zonder computerkennis eenvoudig te bedienen en wordt door ons geïnstalleerd.
Hebt u een smart tv dan is deze decoder niet nodig omdat deze rechtstreeks op het internet is aan te sluiten.
Kortom: een drie in één pakket bij Kabel Noord of via 'KPN waar een eenvoudige internetsnelheid geleverd wordt voldoet al.(U kunt zelf de abonnementsprijs vergelijken)
Al veel gemeenteleden hebben ons weten te vinden voor hulp bij het instellen van hun laptop of computer op: www.kerkdienstgemist.nl. Een klein aantal leden kiest voor een decoder.
Wilt u meer informatie of hulp? Neem dan gerust contact op met Popke Broersma
tel: 475178.
De live uitzendingen kunnen zonder inlogcode gevolgd worden. Voor het terugkijken van een dienst op een later tijdstip hebt u een inlogcode nodig. Deze is ook via Popke Broersma te krijgen.
Belangstellenden die zich hebben aangemeld krijgen op zaterdagochtend de orde van dienst en de Sneintemoarn via mail toegezonden.
Activiteiten winterseizoen
Jezus zien – ademen – leven
Je kunt in deze tijd die veel contacten onmogelijk maakt nog altijd online meedoen aan bovenstaand inspiratie-traject. Maak ruimte in je mailbox en geef je op
www.levenindekerk.nl/jezus-zien-ademen-leven/
Meer informatie kunt u krijgen van k.vanmarrum@knid.nl of 06-33434557.
Gebedskring
De laatste keer dat we samen baden als gebedskring was in de dienst op vier november. Ook in december en januari willen we op de eerste woensdag van de maand 's avonds om zeven uur de handen vouwen en het hart naar boven heffen. Wilt u meedoen, dan bent u natuurlijk hartelijk welkom. Zijn er gebedsonderwerpen van uw kant, dan horen we dat graag.
U bent welkom op de 2 december en 6 januari.
“Ieder heeft een lied”
We horen dat er een behoorlijke groep is die trouw luistert naar “Ieder heeft een lied”. Ook op 16 december en woensdag 20 januari kunt u weer een uitzending beluisteren. Deze beginnen om 19.30 uur. Hebt u een lied dat u aanspreekt, geef het dan door aan Tjemme v.d. Meer , Griet Strikwerda of Margaretha de Vries. Als u dan ook vertelt waarom het lied een bijzondere plek in uw leven heeft, kan de uitzending nog meer betekenis krijgen. De uitzending in december staat in het teken van het kerstfeest. Heeft u een mooi kerstlied of kerstgedicht dan kunt u dit doorgeven.
Week van gebed van 17 t/m 24 januari 2021
Ook dit jaar willen we in Feanwâlden aansluiten bij de week van gebed die wereldwijd plaatsvindt van 17 t/m 24 januari 2021. Het thema voor deze week is #blijfinmijnliefde.
Het thema #blijfinmijnliefde is een oproep van Jezus Christus zelf uit het evangelie volgens Johannes. Zusters uit de oecumenische kloostergemeenschap van Grandchamp (Zwitserland) wijzen op de verbondenheid met Christus als bron van de vrucht van eenheid.
In een tijd van sociale afstand is de oproep van Jezus Christus, om in zijn liefde verbonden te blijven, verfrissend en bemoedigend. Door met hem verbonden te zijn en blijven, groeien we ook in eenheid met anderen.
U bent van harte uitgenodigd om de vespers, die elke avond om 19.00 uur gehouden worden in de Johanneskerk, met inachtneming van de corona maatregels, bij te wonen of online aan te sluiten.
Diaconie
Van de Diaconie
Zondag 7 maart
zijn de 1e collecten in beide diensten bestemd voor KIA zending.
Voor de kerk in het Midden-Oosten is Libanon een belangrijk land. Christelijke instellingen als Near East School of Theology hebben een regionale functie. Dit opleidingsinstituut leidt predikanten op voor landen als Syrië, Armenië, Israël/Palestina en Libanon. Wilbert van Saane werkt er namens Kerk in Actie als docent theologie en geeft lessen in systematische theologie en missiologie. Na hun studie keren de kersverse predikanten terug naar huis om hun kennis toe te passen.
Woensdag 10 maart Bidstond
Collecteren wij als 1e voor de voedselbank. Daarnaast houden we ook weer inzameling voor dit doel.
Op dit moment is er het meeste behoefte aan
houdbare melk. De volgende producten zijn gewenst:
• Vloeibare bak- en braadproducten
• Zoet broodbeleg ( pindakaas, jam, hagelslag e.d. )
• Houdbare koffiemelk, chocolademelk
• Koffie, thee en suiker
• Limonadesiroop
• Soep
• Pannenkoekmeel, poedersuiker, stroop
• Blikgroenten, vruchten, bruine bonen, kapucijners
• Vlees/vis in blik
• Rijst, pasta
• Wasmiddel, afwasmiddel, schoonmaakmiddelen
• Verzorgingsproducten ( shampoo, tandpasta e.d. )
• Handzeep in pompjes
De producten kunnen van 1 tot 10 maart worden afgegeven op de volgende adressen:
- Henk de Vries, De Streek 26A, Feanwâldsterwâl;
- Sary Dijk, De Finnen 30, Feanwâlden
- Annelies Meirink, Eslawâld 41, Feanwâlden.
Alvast bijzonder dank voor de extra moeite!
Zondag 14 maart:
is de 1e collecte bestemd voor KIA diaconaat Nederland. Armoede: ook in ons land komt het voor. In Oost-Groningen en Limburg wordt armoede vaak doorgegeven van generatie op generatie. Er is weinig werk en er zijn minder voorzieningen. Juist in deze regio’s zijn de kerken klein en hebben ze weinig financiële middelen. Hoe kun je dan als diaconie iets doen voor mensen in kwetsbare omstandigheden? Hoe kun je bijvoorbeeld iets betekenen voor kinderen die opgroeien in armoede? Kerk in Actie ondersteunt kerken in deze regio’s in hun diaconale taak.
Zondag 21 maart
Collecteren we als 1e voor KIA werelddiaconaat. Op het Indonesische eiland Java wonen veel boerengezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen. Met steun van Kerk in Actie helpt de kerk boeren en boerinnen om een coöperatie op te zetten waardoor ze minder afhankelijk zijn van tussenhandelaren en een hogere prijs voor hun producten krijgen. Met het verdiende geld kunnen ze vervolgens weer betere landbouwmaterialen kopen. De organisatie leert hen ook hoe je met zo weinig mogelijk chemicaliën en met biogasinstallaties goede landbouw bedrijft.
Zondag 28 maart
Palmzondag is de 1e collecte bestemd voor Diaconie.
KIJK UIT - UW DOPPEN!
Dankzij uw medewerking aan deze goedlopende doppenactie met als doel het opleiden van blindengeleidehonden is een mooi resultaat behaald!
Erik Jan Zuidberg kon namens de Stichting Vrienden Doppenactie Noord Nederland maandagmiddag, 14 december, op het Doppendepot in Donderen, een cheque van 15 duizend euro overhandigen aan Meta Neeleman, directeur van KNGF Geleidehonden. Dit bedrag is de netto opbrengst van de 112160 kg plastic doppen die in 2020 door duizenden mensen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel zijn verzameld. Met dit geweldige bedrag kan de basisopleiding van één jaar voor drie pups van KNGF Geleidehonden worden bekostigd. Mevrouw Neeleman was erg blij met de cheque. Zij zei iedere keer weer verbaasd te zijn over het effect van het verzamelen van de plastic doppen. “Niet alleen helpen jullie KNGF Geleidehonden op een fantastische manier, jullie zorgen ook dat er minder plastic afval in het milieu terecht komt. Daarnaast krijgt het werk van onze fantastische honden én mensen meer en meer bekendheid.”
Welke doppen?
• dopjes van flessen frisdrank (niet nodig voor statiegeld)
• dopjes van flessen mineraal- en spuitwater
• dopjes van melkpakken
• dopjes van flessen voor sportdrank en water
• dopjes van wasproducten, shampoo, lotions, cosmeticaproducten, ect.
• doppen van pindakaas en chocopasta (wel het karton eruit halen!!!)
• doppen van sauzen
• doppen met drinktuitjes en de drinktuitjes zelf (bv. sportwater)
• doppen van limonadeflessen
Inzamelpunten
• Het Vergeet-me-nietje
• DA Hengst/Plus supermarkt
• Frissel/Theun de Vriesschool
• Swettetsjerke
Het College van Diakenen (CvD) wil onderstaand de collecteopbrengsten vanuit de kerkdiensten op de gebruikelijke wijze (per maand) verantwoorden, terwijl daarnaast aangegeven wordt welke bedragen er van hoeveel gemeenteleden rechtstreeks op onze bankrekening werden overgeboekt in januari 2021.
Mededelingen
Gebedskring
We doen er verstandig aan om ook op 3 maart de gebedskring digitaal te organiseren. We beginnen om zeven uur. Als u mee wilt bidden kunt u zich opgeven bij Griet Strikwerda (06-29995521). Zij zorgt er dan voor dat u via de mail de gegevens krijgt om eenvoudig in te loggen. God zal de rest doen. Immers Matteüs heeft ons in hoofdstuk 18 de verzen 19 en 20 doorgegeven wat Jezus zegt: “Ik verzeker het jullie nogmaals: als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren. Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden”. Ook op 7 april om zeven uur is er gebedskring.
“Ieder heeft een lied”
Op 17 maart om 19.30 uur kunt u weer van ons programma “Ieder heeft een lied” genieten. Dat is een programma dat u zelf samenstelt. Want als er een lied is dat u aanspreekt, troost, bemoedigt, inspireert of iets doet, dan kunt u dat doorgeven aan Tjemme v.d. Meer (06-22744906), Griet Strikwerda (06-29995521) of Margaretha de Vries (06- 821019081). Als u er dan ook bij vermeldt waarom het lied een bijzondere plek in uw leven heeft, kan de uitzending nog meer betekenis krijgen.
Veertigdagen
Inmiddels zijn de dagboekjes bezorgd bij de mensen die mee willen doen aan het veertigdagenproject “Leren leven in de kracht van Jezus”. In de wijde omgeving doen meer dan honderd adressen mee. Naast het dagboek is er wekelijks een inleiding vanuit de gereformeerde kerk in Damwoude via zoom en daarna gaat men alweer via zoom uiteen in groepjes. Het schijnt dat men probeert de inleidingen ook via YouTube wereldkundig te maken. Wanneer dat het geval is, hoort u daar nog van.
Bauke en Evie Deelstra
Van de Kerkenraad
Van de Kerkenraad
Geachte gemeenteleden, broeders en zusters,
Zoals u weet is er al langere tijd gezocht naar een herschikking van de gebouwen. Door het niet doorgaan van de realisatie van het dorpshuis en dus ook oplossingen in dat kader er niet zijn, heeft een commissie van ons als kerk huiswerk gemaakt. Op basis van hun huiswerk hebben we als kerkenraad van gedachte gewisseld over de volgende stap.
We zijn gaan nadenken over wat we, kijkend naar de toekomst, aan voorzieningen nodig hebben qua ruimte voor onze gemeentelijke arbeid. Het betreft dan alle aspecten, zondags en door de week. Ouderen en jongeren, gezinnen en alleenstaanden, dus allerlei activiteiten behorend bij onze kerkgemeenschap. We hebben dat inmiddels in beeld voor de komende tien jaar. Vervolgens moet dat leiden tot een definitieve keuze van panden welke we nodig hebben voor onze doelen en panden die vervreemd zullen worden. Het gaat dan om de keuze tussen de Swettetsjerke en De Mienskip. Vervolgens zal er ook een besluit genomen moeten worden over de pastorieën. Wat betreft de Johanneskerk zien we geen indringende veranderingen, wel zal er nagedacht worden over de invulling van de functie voor diensten en bijeenkomsten. Dit doen we nadat de hoofdkeuze is bepaald.
Er is een werkgroep samengesteld, Kerk en Toekomst, bestaande uit een vertegenwoordiging van de ouderlingen, diakenen en kerkrentmeesters en de voorzitter. Er is een besluit genomen om Dorenbos Architecten de opdracht te verlenen om een analyse te maken van de staat van de Swettetsjerke en
De Mienskip. Vervolgens een meerjarig onderhoudsplan en de daarbij behorende kosten, incl. energiebesparing, in beeld te brengen en inzicht in welke locatie het meest geschikt is om onze doelen te realiseren.
We verwachten in april een rapportage te ontvangen en dan zal er ook een knoop moeten worden doorgehakt. Dat kan natuurlijk niet zonder de gemeente hierbij te betrekken, hopelijk kunnen we in mei weer een bijeenkomst organiseren om u bij te praten en de afwegingen aan u voor te leggen en met uw reactie erbij tot
besluiten te komen. Via de Boustien van maart en april zullen we u blijven informeren over de voortgang.
Zoals in eerdere discussies en besluiten al is vastgesteld zal er gekozen moeten worden.
Het werken in onze gemeente en wat daarvoor nodig is, is ons uitgangspunt. Dat uitgangspunt gaat over mensen en hun relatie met God, dat is het kerndoel. Als middel zijn er gebouwen nodig.
Het doel is een levende gemeente en dus gemeenschap, ondersteund door vele werkers in het veld en ondersteund door brengers van het woord, onze predikant als eerste voorop. Ook wij mogen het woord, zoals we dat hebben ontvangen, delen met anderen, net zoals de leerlingen en de volgelingen van onze Heer Jezus toen het begon.
Gezegende 40-dagentijd op weg naar Pasen!
Arie Aalberts, voorzitter
Digitale Boustien
Na de oproep bij de vorige kerkbrief hebben bijna 250 gemeenteleden gereageerd hoe men in de toekomst de Boustien wil ontvangen. Bijna 100 gemeenteleden hebben aangegeven dat dit voortaan wel digitaal mag.
Als u de Boustien voortaan ook digitaal wilt ontvangen, stuur dan even een mailtje naar Hans van Breeden.
Kerkdiensten
Kerkdiensten maart 2021
De aanvang van de diensten is 9.30 uur.
Bij wijziging wordt het dikgedrukt aangegeven.
Zondag 7 maart 3 zondag vd 40 dagen
Johanneskerk ds. K. van Marrum
11.00 Swettetsjerke ds. K. van Marrum CoBiDi
Woensdag 10 maart Biddag voor gewas en arbeid
19.30 Swettetsjerke ds. K. van Marrum Fryske Tsjinst
Zondag 14 maart 4e zondag vd 40 dagen
Swettetsjerke ds. K. van Marrum
Zondag 21 maart 5e zondag vd 40 dagen
Swettetsjerke ds. T.A. Huttenga Burgum
Zondag 28 maart Palmzondag
Swettetsjerke ds. K. van Marrum
Donderdag 1 april Witte Donderdag
19.30 Swettetsjerke ds. K. van Marrum H.A.
Vrijdag 2 april Goede Vrijdag
19.30 Swettetsjerke ds. G.J. Otter Damwoude
Zaterdag 3 april Stille Zaterdag/Paasnacht
22.00 Swettetsjerke ds. K. van Marrum
Zondag 4 april 1e zondag van Pasen
10.00 Swettetsjerke ds. K. van Marrum